Rakenna oma robotti
Robotiikka ja ohjelmointi eli koodaaminen ovat olleet vahvasti esillä muun muassa peruskoulujen opetuksessa viime aikoina. Teknologiapainotteisuus on läsnä lasten arjessa niin koulun seinien sisällä kuin vapaa-ajallakin.
Harva voi väittää, etteivät robotit olisi tärkeä osa tulevaisuuttamme. Yhä useammat ovatkin innostuneet rakentamaan omia robottejaan, eikä kyseessä tosiaan ole pelkästään vain lasten harrastus. Pienoishelikopterit ovat tästä yksi esimerkki. Parhaimmillaan kyse voikin olla kyse koko perheen harrastuksesta. Jopa monet viralliset tahot kaipaavat lisää robotteja.
Apua ja ideoita verkosta
Internet on pullollaan erilaisia ohjeita kotitekoisten robottien rakentamiseksi. Robottiharrastus on tehty siitä kiinnostuneille erittäin helpoksi, ainakin jos menneisiin vuosikymmeniin verrataan. Oman robotin rakentamiseen tarvitaan havainnollisten ohjeiden lisäksi kuitenkin yhä edelleen rakennustarvikkeita – ihan tavallisista joka kodin tarpeista ei robotteja kykene kasaamaan.
Eräs varsin hyvä paikka roborakentamisen tarvikkeiden hankkimiseen on Byggmax.fi – rakennustarvikkeisiin keskittynyt verkkokauppa, jonka valikoimilla pääset varmasti hyvin alkuun. Myös erilaisista elektroniikka-alan foorumeista kannattaa etsiskellä vinkkejä tarvikehankintoihin.
Osta valmiina tai Tee-se-itse
Mitä kaikkea sitten tarvitset robotin rakentamiseen? Riippuu toki siitä, millaista projektia olet työn alle ottamassa. Helpoimmalla pääsee varmasti hankkimalla paketin, jossa on kaikki valmiina. Tällöin kuitenkin haaste on melko pieni, etkä välttämättä opi robotiikasta itsestään kovin paljoa. Tee-se-itse-meiningin iso plussa on se, että pääset kokemaan ahaa-elämyksiä ja oppimaan asioiden tekemistä. Valmiit paketit voivat silti tietenkin olla hyvä tapa aloittaa, mutta tulet varmasti nopeasti tarvitsemaan ainakin tiettyjä rakennustarvikkeita.
Älä unohda ohjelmistoa
Robotin ohjelmointiin tarvitset tietysti tietokoneen. Windowsilla varustettu PC on varmin vaihtoehto, mutta myös Mac- ja Linux-koneet soveltuvat tarkoitukseen. Varsinaisista rakennustarvikkeista tulet varmasti tarvitsemaan ainakin juotoskolvia.
Kolvin laatu on erittäin ratkaiseva, eikä aivan halvimpaan tavaraan kannata aina turvautua. Sinun kannattaa myös hieman harjoitella tämän työkalun käyttöä ennen kuin ryntäät suoraa päätä roboprojektisi kimppuun. Mistään suuresta haasteesta ei kuitenkaan ole kyse. Tinasieni ja juotostina kuuluvat toki oleellisesti tämän työkalun oheen.
Myös erilaiset kytkentä- ja asennusjohdot tulevat varmasti hyvin nopeasti tutuiksi, kuten myös ledit.
Näissä elektroniikan perustarvikkeissa valikoimat ovat nykyään hurjia ja aika pienellä rahallakin saa hyvää laatua. Akut ja paristot ovat niin ikään robotiikan harrastajien peruskamaa, ja niiden valinnassa kannattaakin olla tarkkana. Vaikka kaikki muu olisi rakennusprojektissasi onnistunut hyvin, laadultaan kyseenalainen akku voi olla robottisi kompastuskivi. Onneksi tuotearvosteluja ja vertaistukea löytyy alan harrastajilta netistä varsin runsaasti.
Loppusanat
Eittämättä tarvitset harrastuksessasi myös ainakin pihtejä, sivuleikkureita, kuorintatyökaluja ja puhdistustarvikkeita, sekä tietysti hyvin valaistun työpisteen. Työkalujen ja robottien rakennustarvikkeiden suhteen robottiharrastuksen vakavoituessa käy kuten kaikissa harrastuksissa – niitä alkaa kertyä nurkkiin todella paljon!