Kuumimmat tieteen saavutukset 2017
Mitä kaikkea saammekaan kuulla tiedeuutisten saralta vuonna 2017? Mitkä tulevat olemaan kuumimmat ja puhutuimmat saavutukset tiedemaailmassa? Eniten tulevat varmasti taas puhuttamaan sellaiset löydöt ja keksinnöt, jotka vaikuttavat ihmisten arkeen dramaattisesti.
Robotiikka ja automaatio varmastikin kuuluvat tähän joukkoon, samaten energiantuotannon puolella tehtävät uudet edistysaskeleet. Lääketiede on totta kai myös yksi osa-alue, joka yleisöä kiinnostaa aina suuresti, ja syövän parantaminen on edelleen monien tiedeuutisten suosikkiaihe.
Biometriset tunnistukset
Biometriikka tulee yhä arkisemmaksi. Sormenjälkitunnistimet alkavat olemaan jo arkipäivää uusissa älypuhelimissamme, mutta tekniikan kehittyminen tulee tuomaan sen läsnä yhä uusille osa-alueille – sormenjälkiin ja kasvojen tunnistamiseen liittyvät tekniikat tulevat ajan saatossa kenties korvaamaan avaimet ja avainkortit miltei kokonaan. Sormenjäljellä maksaminen on jo kovaa vauhtia kehitteillä ja sitä testataan.
Tekoälyn lopullinen läpimurto
Keskustelubotit ja automaattisesti tekstejä tuottavat ohjelmat kehittyvät yhä paremmiksi ja valtaavat enemmän alaa asiakaspalvelun ja journalismin saralla. Yksi esimerkki tästä on Yleisradion kehittämä ja testaama bottiohjelma, joka tuotti automaattisia raportteja NHL-otteluista ottelun mitattavien tapahtumien perusteella. Applen Sirin kaltaiset puheeseen vastaavat botit eivät ole enää kauaa marginaalissa vaan tulevat kaikkien arkeen.
Tähtitieteessäkin tapahtuu
Kiinan taloudellinen mahti alkaa näkyä myös avaruuden tutkimisessa. Vuonna 2017 Chang’e 5 -projektin on tarkoitus laskeutua kuun pinnalle ja tuoda takaisin vähintään kahden kilogramman edestä kiveä ja kuun maaperää takaisin maahan. Kyseessä on ensimmäinen tämänkaltainen projekti sitten vuoden 1976, joten ihan arkisesta tapauksesta ei ole kyse.
Toinen astronomian merkittävä projekti vuodella 2017 on Event Horizon -teleskooppi, jonka avulla on tarkoitus ottaa ensimmäinen kuva Linnunradan Sagittarius A -nimeä kantavasta mustasta aukosta.
Lääketiede vuonna 2017
Italialainen neurokirurgi Sergio Canavero aikoo toteuttaa vuonna 2017 ensimmäisen ihmisen pään siirron toiseen kehoon. Venäläinen 31-vuotias insinööri Valery Spiridonov, joka kärsii harvinaisesta lihasurkastumasta, on vapaaehtoinen italialaisen projektissa. Spiridonovin pää tullaan kiinnittämään aivokuolleen luovuttajan vartaloon.
Kyseessä on yksi tiedemaailman hartaimmin odottamista projekteista. Lääketieteen saralla myös Alzheimerin tautiin on odotettavissa uusia lääkkeitä. Myös Microsoftin massiivisen syöpätutkimuksen ensimmäisiä tuloksia voidaan odottaa julkistettaviksi.
Loppusanat
Robotiikka ja lääketiede voivat yhdistyä tekoraajojen kehittyessä yhä älykkäämmiksi – hurjimmissa skenaarioissa puhutaan jopa halvaantumisen “parantamisesta”. Koneiden ja aivojen välinen käyttöliittymä voi mahdollistaa halvaantuneiden ihmisten aivojen kontrolloimat mekaaniset raajat hyvinkin pian. Erityisesti Yhdysvaltain armeija on rahoittanut tämän alan tutkimusta todella paljon. Nähdäänkö sitten laajamittaisia tuloksia vielä vuonna 2017, ei ole varmaa, mutta lähivuosina varmasti tiedämme enemmän.