18
aug
Off

Robotit korvaamassa inhimillistä läheisyyttä

Robottien maihinnousu postmodernina aikana

Esiteollisen aikakauden jälkeen länsimaat siirtyivät moderniin ja siitä postmoderniin aikaan. Entisaikaan ei voitu kuvitella, että robotit voisivat korvata ihmistyövoiman, mutta keksintöjen lisääntyessä 1900 -luvun alusta alkaen, ihmiset ovat saaneet todistaa, että elämä ja elintaso voivat helpottua robottien avulla. Tosin ensimmäiset robotit kehitettiin jo 1700-luvun lopulla ja 1800-luvulla. Entisaikojen keksijät olivat yleensä ns. “kylähulluja”, ja heidän oli vaikeaa saada ideoilleen ja keksinnöilleen rahoitusta. Rikkaat mesenaatit saattoivat antaa taloudellista tukea, jos keksintöjen aiheet miellyttivät heitä ja keksinnöistä olisi heille etua tai mainetta.

Tänä päivänä moni keksijä on yrittäjä ja heitä varten on perustettu yritystoimintaa helpottavia palveluja, kuten kevytyrittäjää tukeva palvelu Frilansfinans.fi, joka auttaa keksijää paperisodassa, verotuksessa ja antaa koulutusta yritystoiminnan kehittämiseksi. Enää keksijän ei tarvitse hävetä sitä, että hän on erilainen kuin tavalliset ihmiset, jotka menevät aamu kahdeksaksi töihin ja palaavat koteihinsa kello kuusitoista. Kevytyrittäjä voi olla ylpeä ammatistaan, että voi keksiä ihmiskunnalle hyödyllisiä asioita kuten robotteja.

Millaisia robotteja on saatavilla nykyisin

Modernin ajan alussa robotteja oli pääasiassa tehtaissa, joissa robottikädet tekivät esimerkiksi auton osia. Suomessa syksyllä 2018 aletaan valmistaa Uudessakaupungissa Mercedes Benzin uusinta automallia ja yritys työllistää noin tuhat työntekijää. Varmastikaan autoja ei enää tehdä kokonaan käsityönä vaan apuna on robotiikka. On vain ajan kysymys, milloin robotit alkavat ohjata takseja, junia, lentokoneita, laivoja ja henkilöautoja. Armeija käyttää miinanraivauksessa robotteja. Tähän mennessä on tehty vain kokeita robottikulkuneuvoista, mutta todellista läpimurtoa ei ole vielä tullut.

Terveydenhuollossa on ollut käytössä leikkaavia robotteja, esimerkiksi eturauhassyöpä on voitu leikata robotin avulla turvallisesti. Robotit ovat myös tulleet kouluihin auttamaan opetuksessa, dementoituneiden ja yksinäisten ihmisten ja vanhusten tueksi ja iloksi, sekä koteihin valvomaan kodin tiloja ja ilahduttamaan perheenjäseniä mitä erilaisimmissa asioissa.

Robotti ei stressaannu eikä väsy. Se tarvitsee ainoastaan huoltoa ja sähköä yleensä. Kenties sitä joudutaan joskus rasvaamaan, säätämään, varaosia vaihtamaan ja pölyjä pyyhkimään tai laittamaan varastoon piiloon. Vanhusten hoitolaitoksiin on Attendon tilaamana hankittu hoitajien avuksi ja asiakkaiden iloksi Lyydia-hoivarobotti, joka osaa monenlaisia taitoja. Silti robotti ei korvaa ihmistä, vaan se on vain apuväline.

Suurin ilo yksinäisille vanhuksille on ollut kuutin näköinen robotti, joka silitettäessä avaa silmänsä ja on hyvin hellyttävä. Nykyisin myös monet päiväkodit ovat ottaneet robokuutin osaksi arkea auttamaan erikoisesti tunne-elämän vammoista kärsiviä lapsia, joiden on vaikea solmia ystävyyssuhteita toisten lasten ja hoitajien kanssa. Arka lapsi on päiväuniaikaan saanut vierelleen suloisen robokuutin, jota voi silittää ja hoivata kuin omaa lemmikkiään. Samoin on todettu, että dementoitunut vanhus on liikuttunut saadessaan silittää robokuuttia. Vaikka robokuutin hinta on suhteellisen kallis, se on tuonut takaisin hintansa, kun se on auttanut asiakasta sosiaalisuuden kehittämisessä ja siten on säästynyt kalliita terapiatunteja.

Tavallisiin koteihin on alkanut yleistyä myös robotti-imurit, jotka vapaalla lattialla keräävät pölyt vikkelästi pois. Ja jos jokin kolikko tai sormus on mennyt sen nieluun, niin aina sen saa kaivettua esille pölypussista. Jopa kodin lemmikit ovat kiinnostuneita robotti-imurista ja leikkisä kotikissa on saattanut istua sen kyydissä. Lapsille on suunniteltu myös osia, joista voi koota robotin. Se kehittää lapsen kykyä hahmottaa, mikä robotti on.

Johtopäätöksenä voisi todeta, että taivas on rajana robottien kehitystyössä. Mutta ei voida unohtaa, että robotti ei voi ja saa syrjäyttää toisten ihmisen kontaktia ja vaikutusta keskinäisessä vuorovaikutuksessa.