15
apr
Off

Tutkijan ulkonäköpaineet

Kaikilla meillä on klassinen kuva tutkijasta: hieman höperö ja omissa maailmoissaan pyörivä oman alansa taitaja, mutta jolla on hieman heikommat sosiaaliset taidot. Perinteisesti tutkijan ei myöskään ole mielletty olevan mikään muoti-ikoni, vaan tutkija pukeutuu käytännönläheisesti ja toisinaan viimeisestä parturikäynnistä on jo vierähtänyt aikaa.

Toisaalta ihmiset ovat entistä kiinnostuneempia siitä, mitä nämä henkilöt tekevät ja tutkijoiden halutaan olevan enemmän näkyvillä. Pelkän hyvän viestinnän lisäksi halutaan tutkijan näkyvän esimerkiksi televisiohaastatteluissa. Tällöin osa suorastaan järkyttyy, kun tutkijan ulkonäkö ei vastaakaan ihmisten mielikuvaa stereotyyppisestä tutkijasta. Tällöin huomio ohjautuu ulkonäköön, eikä viestiin, jota tutkija pyrkii välittämään esimerkiksi puheillaan. Onko siis niin, että myös tutkijan tulee näyttää hyvältä ja huolitellulta?

Stereotypian taustaa

Stereotyyppinen kuva tutkijoista on myös yllättävän maskuliininen. Monesti höperö ja huonosti muotia seuraava tutkija kuvataan miehenä, jolla on pitkä risuparta ja/tai harvenevat hiukset. Naisten kohdalla kuva on huomattavasti neutraalimpi ja muistuttaa enemmänkin jotain yritysjohtajaa, joka kulkee tyylikkäässä mutta käytännöllisessä puvussa läppärilaukun kanssa. Tämä kuva on myös realistisempi kuin miesten kohdalla, sillä kaikki miespuoliset tutkijat eivät ole niin vanhoja, että heidän tulisi huolehtia vetäytyvästä hiusrajasta.

Osaltaan stereotypiaan on vaikuttanut se, että historian näkökulmasta naistutkijat ovat melko uusi ilmestys. Poikkeuksiahan on toki ollut, mutta tutkijan ura on pitkään ollut paljon todennäköisempi vaihtoehto miehille kuin naisille.

Ulkonäköpaineet ovat nousseet puheenaiheeksi viime aikoina. Naisten ulkonäköpaineet ovat puhututtaneet tietysti aina, mutta yllättäen myös miesten keskuudessa esimerkiksi johtajan tulisi olla nuorekkaan ja urheilullisen näköinen sen lisäksi, että tämä on pätevä. Ulkonäköpaineet ovat siis nykyään tuttu puheenaihe myös asiantuntija-alalla.

Miten kohentaa ulkonäköään?

Tutkijan kohdalla ulkonäköään voi kohentaa helpoiten sillä, että välttää streotyyppiseltä tutkijalta näyttämisen kokonaan. Tämä voi olla monivaiheinenkin prosessi, mutta sen aloittaminen on tärkeämpää kuin itse lopputulos.

Parturikäynti on yksi nopea keino muokata ulkonäköään melko vähällä vaivalla. Jotta sinulla olisi kannustin käydä parturissa säännöllisesti, kannattaa kysellä jonkinlaista leimakorttia, jolla esimerkiksi joka 10. käyntikerran saa –50 % alennuksella.

Kosmetiikan ja erilaisten tuoksujen hankkiminen on myös helppo tapa investoida ulkonäköönsä. Nykyään näitä tuotteita saa helposti netistä ja tarjolla on esimerkiksi sellaisiakin laatumerkkejä kuten Dolce & Gabbana, joka valmistaa tuoksuja niin naisille kuin miehille, ja nuorille kuin jo vähän varttuneemmillekin. Pölyisten kirjojen tuoksu saattaa tarttua helposti, jos tulee vietettyä paljon aikaa arkistoissa, mutta se ei aina ole mikään miellyttävä tuoksu. Siksi kannattaakin suunnata hajuvesi.fi-verkkokauppaan ja varmistaa, että kotoa löytyy jokin itselleen sopiva tuoksu.

Vaatekaappi kannattaa käydä läpi ja ensinnäkin hankkiutua eroon sellaisista vaatteista, jotka eivät enää mahdu. Huonosti istuvat vaatteet kuuluvat osaltaan myös stereotyyppiseen tutkijan kuvaan, mutta ne saavat ylipäänsä kenet tahansa näyttämään huonolta. Tutkijoiden keskuudessa pääsee pitkälle niin sanotuilla smart casual- tai office casual -pukukoodeilla.

Auttaako muodin seuraaminen työssä?

Ulkonäön muutokset tuovat toki ensi alkuun paljonkin kommentteja; usein kuitenkin kannustavia. Jokainen tykkää saada kehuja, ja kun päivää on piristetty, työtkin sujuvat mukavammin. Pelkkien kehujen varaan ei suinkaan kannata tuudittautua, vaan ajatella myös itse olevansa tyylikäs. Ei ole mitään väärää seistä peilin edessä ja todeta, että “tämä sopii loistavasti minulle”.

Toisaalta jotkut tutkijat ovat tietoisesti valinneet, että he nimenomaan haluavat näyttää sellaiselta stereotyyppiseltä tutkijalta. Yleisintä tämä on luonnontieteiden parissa, jossa jo pelkkä valkoinen labratakki luo kuvaa tutkijasta. Kun tähän lisää vielä hieman sekaisin olevat hiukset ja silmälasit, voisi joku luulla, että olet matkalla naamiaisiin.