30
apr
Off

Asummeko tulevaisuudessa avaruudessa?

Avaruudessa asuminen saattaa edelleen tuntua utopistiselta, vaikka todellisuudessa se on lähempänä kuin arvaammekaan. Avaruus on aina kiinnostanut ihmisiä, ja avaruudesta onkin kerrottu monenlaisia tarinoita niin lasten satujen kuin aikuisten scifi-kirjojen ja elokuvien muodossa. Avaruuden ympärillä leijuukin salamyhkäinen ja ihmisten mielikuvitusta suuresti kiehtova tunnelma. Ihmisen sepittämät tieteistarinat kuitenkin lienevät melko kaukana todellisuudesta, joka mahdollisesti on totisinta totta yllättävänkin pian lähitulevaisuudessa.

Avaruudesta on löydetty maapallon lisäksi muitakin elinkelpoisia planeettoja. Sitä, onko näillä planeetoilla oikeasti elämää, ei ole pystytty selvittämään, eikä valitettavasti pystytäkään ainakaan nykyisellä teknologialla, sillä ne sijaitsevat miljardien valovuosien päässä. Kuitenkin on saatu selville, että ne sijaitsevat elinkelpoisella vyöhykkeellä, ja kaikki olosuhteet viittaavat siihen, että niillä saattaa esimerkiksi olla nestemäistä vettä. Tämä tarkoittaisi sitä, että joskus tulevaisuudessa ne voisivat olla ihmisellekin sopivia planeettoja, jos sinne asti joskus päästään.

Mars One teki historiaa – ainakin melkein

Avaruudessa asumisen mahdollistamiseksi on jo otettu ensimmäisiä askeleita. Surullisen kuuluisan Mars One -avaruuskokeilun oli tarkoitus alkaa jo 2020-luvulla, mutta valitettavasti yhtiö meni konkurssiin vuonna 2019. Kyseessä olivat sen mittaluokan tappiot, etteivät edes https://www.freedomrahoitus.fi/n lainat olisi projektia pelastaneet. Alan ammattilaisilla ei tähän kunnianhimoiseen yritykseen ollut alun alkaenkaan kovinkaan paljon uskoa, mutta tavalliset ihmiset puolestaan olivat siinä mukana lapsen innolla. Projektiin haettiin vapaaehtoisia, jotka lähetettäisiin Marsiin asumaan koko loppuiäkseen. Vaikka sopimukseen sisältyi vain menolippu, ilmoittautui kokeiluun silti satojatuhansia halukkaita. Tämä kertoo jotakin ihmisten suhtautumisesta avaruuteen ja tieteeseen, sekä viestii halustamme saada tietää enemmän.

Vaikka Mars One epäonnistui karulla tavalla, projektiin panostus tuskin oli turhaa. Voi hyvin olla, että Mars One raivasi tietä monelle tulevalle projektille, jotka esitellään suurelle yleisölle tulevaisuudessa. Varmaa on kuitenkin se, että niitä ei pyritä toteuttamaan läheskään yhtä nopealla aikataululla, kuin mitä Mars Onea yritettiin. Voimme siis melko varmasti heittää hyvästit muutaman vuosikymmenen kuluessa tapahtuville turistimatkoille Marsiin tai kuuhun. Ei kuitenkaan ole poissuljettua, etteivätkö nämä asiat tapahtuisi vielä tämän vuosisadan aikana. Siispä jos mielii päästä turistimatkalle avaruuteen, peli ei ole vielä kokonaan menetetty. Tieteen saralla otetaan jatkuvasti massiivisia harppauksia eteenpäin, ja ne voivat johtaa johonkin suurempaan, kuin mitä kukaan meistä uskaltaa ajatellakaan.

Pakottaako ilmastonmuutos meidät avaruuspakolaisiksi?

Nykypäivänä ei liene enää kenellekään epäselvää, että ilmastonmuutos etenee hurjaa vauhtia, ja pakottaa meidät tekemään nopeasti monenlaisia eri toimenpiteitä. Mikäli asialle ei tehdä mitään, voi käydä niin, että planeettamme on elinkelvoton jo meidän elinaikanamme. Mikäli päädytään siihen pisteeseen, on koko ihmiskunnan tulevaisuus vaakalaudalla. Tällöin yksi mahdollisuus ainakin osan ihmisistä pelastamiseksi voisi olla muualle avaruuteen pakeneminen. Mars One -projektin tapaan muutama ihmislajin edustaja voitaisiin lähettää jollekin muulle elinkelpoiselle planeetalle, jolloin nykyihmisen tarina voisi edelleen jatkua. Muussa tapauksessa tuhoamamme planeetta vie meidät kaikki mukanaan. Toisaalta moni ajattelee, että saamme ansiomme mukaan, koska olemme itse planeettamme tuhonneet. Meille on annettu hyvä, kaunis ja elinkelpoinen planeetta, ja olemme itsekkäästi kohdelleet sitä huonosti ja tuhonneet sen.

Avaruuden ja ihmisten tulevaisuutta ei voi tässä vaiheessa kuin arvuutella. On kuitenkin varmaa, että jonkinlainen rooli avaruuden tarjoamilla mahdollisuuksilla tulee ihmiskunnalle olemaan.